Боклукът за едни е истинско съкровище за други

ASLAVENINA / МОДА

Боклукът
за едни

е истинско
съкровище
за други

    Колебаех се мъничко с какво да започна тази част от блога си, защото да си говорим за съчетания на дрехи, не е точно начина по който си представям да съм ви полезна. Ето защо реших да посветя първата си статия, свързана с модата на нещо, което посветих последните си девет месеца (хаха, не е бременност).

Всеки от днес е правил необмислени покупки, без да поглежда състава на етикета, без да се замисля дали този артикул ще му влезе в употреба. Когато бях малка, майка ми ми изграждаше навици за пазаруване, винаги пропагандираше нуждата от класически дрехи, които да могат да се носят спокойно дори след като модата им е отминала, защото да си признаем, много малко хора особено жени, не се влияят от трендовете, които обаче са актуални само по един сезон.

Проучванията ми за така наречената sustainable fashion”, обаче се породиха в един момент след като напуснах работата си, която не ми носеше онзи заряд, който обикновено нося в себе си, нещо повече отнемаше ми го. През годините от тийнейджърка до наши дни (минус осем-девет месеца), не бях изхвърляла, рециклирала или дори подарявала дрехите си, но изведнъж се огледах в дрешника си и осъзнах, че съм се затрупала с ужасно много ненужни вещи, които никога повече няма да ми влязат в употреба. Това се случи някога януари… тази година.

Основното място, което познавах за рециклиране бяха магазините на HM, в които дори получаваш талонче за 15% от следващата си покупка, когато оставиш торба с дрехи. Бях виждала и място за рециклиране в Zara, а и няколко такива на входовете на Lidl, но количествата, които желаех да премахна от гардероба си не можеха да се издадат по тези начини. Ето как открих групите за sustainable fashion”. Може би най-любимата ми българска група е IN&OUT, но ще изброя още няколко Mix&Match, Гардеробът на момичетата, Находките на мацките и т.н., ако обаче търсите чуждестранни приложения, може би най-доброто е Vestiaire. Тези групи се превърнаха в моето ежедневие, в спасението ми от всичко ненужно, което исках да напусне гардероба ми.

Има два начина да се отървете от ненужните си вещи в тези групи – като продавате или като подарявате. Аз лично пробвах и двата, понякога част от парите отиват за благотворителни каузи, което лично за мен е едно голямо преимущество. Цената, описанието и снимките определяте вие, но постовете ви биват одобрявани от админите на съответните групи. Може би най-прекрасното от всичко това са хората, които срещате докато препродавате или подарявате онлайн. Препоръчвам ви личните срещи, защото в повечето случай си тръгвате с един приятел повече и с една ненужна вещ по-малко.

Природата ни заслужава да се грижим за нея, да мислим за опазването ѝ, да следим състава на дрехите ни и по-възможност да не допускаме закупуването на найлонови артикули. Не си мислите, че пишейки ви това съм успяла на 100% да превъзпитам себе си – не съм, но с всеки ден се опитвам да стана по-добър човек, който мисли дори, когато пазарува.

С обич,
просто аз

CONTACT

Hi, I’m Ljubljana Slavenina – writer and fashion blogger.
Thanks for following along my fashion and travel adventures.
contact@ljubljanaslavenina.com
Instagram: @aslavenina / @leslavenina_author

NEWSLETTER

STAY UP TO DATE

Receive news, new posts, and all the new trends straight to your inbox.

Comments are closed.