Какво е красотата?

ASLAVENINA / КРАСОТА

Какво е
красотата?

Би било чудесно да започна тази част от блога си със съвети за перфектната кожа, коса без цъфтежи, безотказен метод за отслабване или някоя невероятна процедура, която да ви свали десетина години от живота. Би било чудесно, но тогава ще започна да ви лъжа още в началото, защото красотата не е мазило или интервенция, а усещане. Не, не ме разбирайте погрешно, има чудесни процедури и невероятни козметични продукти, но нито едно от тези неща не може да вдъхне на човека увереност, защото тя просто започва отвътре навън. Разбрах това по трудния начин.

Аз съм зодия Везни (моля ви, не се отказвайте да четете този пост, защото споменах зодиакалните знаци), но дали заради зодията или заради нещо друго аз съм изключително суетна. Обожавам да пробвам всичко, което излезе на пазара и да си изграждам собствено мнение за него, понякога откривам истински находки, друг път – не. Започнах да се гримирам още в гимназията и то в наистина ранен етап, излизах с по-големи хора от мен и понеже никак не умеех изкуството на четката, когато си гледам стари снимки и погледът ми попадне на веждите (неизбежно е да не ги видиш), леко ме побиват тръпки. Да не говорим, че съм страдала от истинско акне, такова, че да се срамуваш да излезеш от дома си, а аз го запушвах с тонове фон дьо тен (мисля да направя цял блог пост на тази тема, а може би и два… страданието си беше истинско).

Не бях уверена, сравнявах се с останалите момичета на моята възраст и винаги си мислех, че косата ми е прекалено сплескана, дрехите недостатъчно хубави и гримът ужасен (последното си беше вярно). Ако Инстаграм беше модерен, когато аз бях в гимназията дори не мога да си представя как щях да се чувствам. Онова, което тинейджърката в мое лице преживяваше, не е нищо в сравнение с този изкуствено създаден “перфектен свят” на социалните мрежи днес. И все пак преминах през ерата на изкуствените мигли, присаждах си вежди, които също бяха на принципа на миглите косъм по косъм, но понеже се лепяха директно върху кожата, издържаха не повече от седем дни. Представяте ли си да ходите на процедура на всеки седем дни за попълване на веждите? И аз не си, но тогава го правех. Разказвам ви тези неща, защото вярвам, че заслужавате искреност.

Как се справих с неувереността си?”, е въпрос, който си задавам често сама на себе си. Когато заминах да живея във Великобритания, хората не се спираха да ме заглеждат в лицето, тялото или косата, в началото това ми се струваше наистина странно, но после осъзнах, че аз бях тази, която се заглеждаше в останалите. Гледах цветните коси, татуировките, неправилно (по мое мнение) съчетаните дрехи и се почувствах ужасно, защото всичко, което се надявах да престане да ми пречи, се бе загнездило в мен. Аз бях тази, която тихичко съдеше околните, че не се вписваха в общоприетите рамки, макар да го правех наум, това ме превръщаше в онези, които в действителност не харесвах. Ето тогава реших да се самовъзпитам наново.

Започнах да прилагам онази максима, която бях срещнала някъде онлайн, че една жена не бива да прекарва повече от седем минути сутрин пред огледалото, започнах да лекувам акнето си, а не да го запушвам с тонове грим. Разминавах се с хора, които бяха избрали да бъдат различни и се усмивах в отговор, защото смелостта им да се отличават започваше да ме вълнува по един различен начин. Все още ходех на процедури за мигли и то в Лондон, о и имах изкуствени нокти от тези най-ужасните (сега сигурно заради това винаги съм с лак в нюд гамата), но някак сутрин се радвах на образа си. Държах да бъда реална и се вкопчих в естествеността… след около две години живот от онзи ден, в който осъзнах, че лекичко съдя хората по външния им вид.

Сега доста години след като започнах да се превъзпитавам, няма сутрин, в която да се събудя и да не си кажа, че съм красива. Аз все още имам онези несъвършенства, които имаше и тинейджърката в мое лице, но след като спрях да ги прикривам, някак започнах да си ги харесвам. Нещо повече сега ме карат да се усмихвам, радват ме, защото ме отличават.
Ти също си красив/красива и в секундата, в която го повярваш несъвършенствата ти ще изчезнат. Знам го, защото това се случи и с мен.

ПС. Все пак ще ти разкажа за всички тонове процедури, борбата с акнето, опитът ми с брекетите, алайнерите и всички онези неща, в които видях смисъл по пътя си към красотата.

С обич,
просто аз

CONTACT

Hi, I’m Ljubljana Slavenina – writer and fashion blogger.
Thanks for following along my fashion and travel adventures.
contact@ljubljanaslavenina.com
Instagram: @aslavenina / @leslavenina_author

NEWSLETTER

STAY UP TO DATE

Receive news, new posts, and all the new trends straight to your inbox.

Comments are closed.