Къде бях през последните пет години в стъпки?

ASLAVENINA / ЗА ДУШАТА

Къде бях
през
последните
пет години

в стъпки?

Някак не ми се иска да започвам всяка публикация със сухото „Здравейте”, докато измисля някое по-точно обръщение, ще ви питам „Kак сте?”. Не мога да прочета мислите ви, но поне вие ще знаете как се чувствате докато четете постовете ми. Случвало ли ви се е дяволски да изгубите пътя? Мхм. Предполагам знаете за какво пиша. Онова чувство, когато ти е пределно ясно, че трябва да станеш от леглото, да се приготвиш за училище, лекции, работа или каквото там имате да правите през деня… и се молите тихичко да сънувате и все още да не е време да се събуждате. Общо взето така се чувствах повече от година.

Някога по средата на този период се преместих и от България заживях във Великобритания. Обожавах новия град, в който живеех, но енергията ми стигаше само до там да се усмихна на мисълта си, че живея в прекрасния Лондон. По снимките, които споделях онлайн изглеждаше, че всичко около мен е чудесно и знаете ли – в действителност живеех не лош живот. Запознах се с много нови хора, които днес са причината да създам този блог – истински приятели, които с всеки ден ме караха да се чувствам така все едно съм изгубила някакво семейство в предходен живот, и което намирах малко по малко в големия град. Учех специалност, която ми доставяше удоволствие, вечерях в прекрасни ресторанти и храната почти винаги си струваше, обикалях музейте и вървях с часове из зелените паркове, но нещо в мен не можеше да се зарадва истински на настоящето. Все се обръщах и гледах в миналото. Сравнявах живота, който живеех с онзи, който някак изтече между пръстите ми. Отне ми точно триста шестдесет и пет дни (не, няма общо с онзи така нашумял игрален филм в последно време, хаха), за да осъзная, че си губя времето и никой няма да ми върне всичко онова, което бях започнала да не забелязвам. Почувствах се фалшива с всичките си глупави снимки и статуси. Един прекрасен ден взех решение да изтрия профила си във Facebook. Отне ми известно време да свикна с промените, които сама въвеждах в живота си. Не си спомням в кой момент реших, че мога да си направя регистрация в Instagram, вече знаех колко обичам да се снимам и бях решена да споделям само кадри, в които съм себе си. Всичко останало ме правеше тъжна. Разбира се, не спирах да пиша. Книгата ми „Нямаше Бог за нея”, се нижеше ред по ред.

stock-photo-freedom-minimal-concept-bird-in-an-open-cage-755020597

Около година след като заживях в града на неограничените възможности, както често пъти го наричам, открих магията на обичта към мен самата. Да ставам от леглото се превърна в прекрасен ритуал, а да посещавам лекциите си ме мотивираше дори и в дъждовните дни (как се случи това, ще разберете по-късно). Чувствах се като човек, който дълго време е бил сляп и глух, но все пак не е загубил надеждата си, че един ден сетивата му отново ще заработят – всяко малко нещо ми доставяше радост и искрена топлина.

Точно две години откакто бях започнала романа си обаче, вдъхновението ми някак угасна. Аз все още можех да пиша, но не и да завърша започнатата си история. Все едно я почувствах стара и много, много далечна. Знаех или поне вярвах, че знам какво искам да разкажа, но мисълта ми оставаше единствено в ума ми.

Около година след като оставих романа си да почива върху рафта (в моя случай в една папка в лаптопа си), взех решение да започна нов такъв. Този роман беше продължение на онзи, който не успявах да довърша. Смеех се с историите, които споделях в него, вълнувах се за трепетите на героите си, скривах тайнствата на истините до които достигах и в действителност вече знаех какво означава щастие. Кая (главната ми героиня), продължаваше да ме вълнува, но тя беше превъплъщение на новия и по-зрял начин на обичане, споделяне и живеене, който самата аз откривах.

Един ден, в който се бях върнала в България за лятната си ваканция и бях заредила хладилника на родителите си с торта, за да изненадам майка си за рождения й ден, баща ми връхлетя през вратата, за да ни съобщи, че баба (майката на мама), е починала. Не знам дали някога сте губили най-любимия си човек, но баба беше именно това за мен. Не случайно и бабата на Кая (моята героиня) е толкова свързана с нея. Та в онази нощ, в която баба си отиде завинаги, аз си обещах, че ще довърша историята, която продължавах да не поглеждам вече година и половина.

Обиколих десетки държави (това е тема на друг пост), за да търся вдъхновението, което бях изгубила и да ви потопя в един свят, от който едва намерих сили да изляза. Още триста шестдесет и пет дни отминаха (отново няма общо с филма), а аз не бях намерила думите, с които да завърша романа си. Между другото вече живеех в България (отново), като решение, което бях взела, за да прекарам известно време с родителите си преди да запиша магистратура. Упражнявах професията, която бях придобила в университета си и мислех единствено и само за книгата, която не успявах да приключа. А и онази другата, която ми носеше удоволствие също си почиваше, та така до тринадесети март тази година. Коронавирусът отключи дълбоката истина в мен, че изглежда никога нямаше да се почувствам готова да приключа с една история, която в действителност отдавна бе свършила за мен. Намерих вдъхновението, което явно бях приспала и завърших романа си.

shutterstock_1714382608

Всичко това отключи неподозирани тайнства в съзнанието ми и ме накара да повярвам, че няма невъзможни неща. Изпълних обещанието, което дадох на баба си и тя завинаги заживя между страниците на „Нямаше Бог за нея”. Сега работя по новия си роман, който ме усмихва всеки ден, защото е огледало на пътя, който всеки от нас трябва да измине (личния ни път), за да се научим да намираме положителния отговор на въпроса, който ви зададох в началото „Как си?”. Защото, за да бъдете добре, трябва да разровите съзнанието си и да се  освободите от всичко токсично, което краде въздуха ви.

ПС. Днес фейсбук профилът ми е възстановен, а аз съм винаги искрена, когато споделям моментите си онлайн.

ПС2. Не забравяйте, ако чуете някоя костица в тялото ви да изпуква, не се правете, че не забелязвате. Спрете. Прочистете дробовете си и си позволете да забавите темпото. Никое лично състезание не може да свърши, ако вие не сте решили да приключи.

С обич,
просто аз

CONTACT

Hi, I’m Ljubljana Slavenina – writer and fashion blogger.
Thanks for following along my fashion and travel adventures.
contact@ljubljanaslavenina.com
Instagram: @aslavenina / @leslavenina_author

NEWSLETTER

STAY UP TO DATE

Receive news, new posts, and all the new trends straight to your inbox.

Comments are closed.